"RSCA Women heeft nog goudklompjes"

De coach en directeur van RSCA Women, Patrick Wachel, zal Sporting aan het einde van dit seizoen verlaten. Vier titels in vijf seizoenen met onze vrouwenploeg, dat is een palmares dat respect afdwingt. Laten we eens kijken naar het verleden, maar ook naar de toekomst. Die van de RSCA Women en die van hemzelf.

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday Newsletter van donderdag 20 mei. Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

17 overwinningen en één nederlaag in de klassieke fase, tot nu toe 4 overwinningen en 2 gelijke spelen in de play-offs, een totaal van 114 gescoorde doelpunten (met nog twee wedstrijden te gaan): het eerste team van RSCA Women heeft dit seizoen alle records gebroken. Hun coach, Patrick Wachel, voegt daar nog iets aan toe: "We hebben veel doelpunten gemaakt, maar ook heel weinig tegen gekregen (5 in de klassieke fase en 4 in de play-offs, nvdr.). Voor een coach is het essentieel om te kunnen rekenen op een team dat ook in de verdediging zijn verantwoordelijkheid neemt."

"Waren onze dames, gezien deze statistieken, dit seizoen te sterk voor het Belgisch kampioenschap? Dat zou ik zeker niet zeggen. De kern van dit seizoen was de sterkste ooit bij Anderlecht. Maar terwijl ze in het begin van de competitie heel gemakkelijk scoorden, heeft diezelfde kern het de laatste tijd moeilijker om het net te vinden. We hebben duidelijk een progressie gezien van de tegenstanders gedurende het seizoen. Daar kwam nog moment van twijfel bij na de aankondiging van mijn vertrek, dat van Tine De Caigny, enz. Maar vandaag is de stabiliteit teruggekeerd. Het bewijs: een dozijn meisjes hebben al opnieuw getekend."

"De meisjes droomden van een dubbel"

Hoewel het werd bekroond met collectieve en individuele titels, zal dit seizoen niet het beste zijn voor Patrick Wachel. "Ten eerste, alle seizoenen zijn gelijk. Maar dit seizoen was zeker niet het beste. We speelden zonder toeschouwers. Gewoonlijk waren er altijd een paar honderd mensen om ons te steunen. Daarbovenop, konden we niet spelen in de Beker van België. Ik zeg niet dat we die gewonnen zouden hebben, maar de meisjes droomden van een dubbel."

Het ontbreken van een dubbel in die vijf seizoenen is waarschijnlijk één van Patrick Wachel's enige teleurstellingen. "We waren er vorig seizoen heel dichtbij. De meisjes hadden zich gekwalificeerd voor de finale. We hadden dus 50/50 kans om de dubbel te halen. Ik heb nooit begrepen waarom we niet in de finale speelden aan het begin van dit seizoen. Zelfs als we verloren hadden, zouden we het op het veld gespeeld hebben. Maar ik ben gewend om niet met spijt te leven."

“De titel bij Sporting houden”

Over enkele dagen zal Patrick Wachel Neerpede verlaten met een gevoel van voldoening: in vijf seizoenen heeft zijn ploeg vier titels gewonnen. "In het allereerste seizoen stonden we gelijk met Standard, dat de titel won op basis van overwinningen", zegt hij. "Na vijf jaar en zo veel goede resultaten, was het de juiste tijd om te vertrekken. Ik heb een nieuwe uitdaging nodig, niet per se een sportieve. Er wordt gesproken over drie zeer goede mogelijkheden (niet in België). Maar het is ook mogelijk dat ik me voor 100% kan wijden aan het restaurant dat ik heb overgenomen in het centrum van Neerpede. Ik heb geluk dat ik me niet hoef te haasten."

Volgend seizoen zal Johan Walem het overnemen. Hij heeft een zware en opwindende erfenis. "Johan moet ervoor zorgen dat Sporting de kampioenstitel behoudt. En wie weet komen we zelfs nog verder in de Champions League, ook al is dat niet gemakkelijk, want veel teams hebben een veel groter budget dan RSCA. Maar met een beetje geluk in de loting, waarom niet? En dan wens ik dat hij meer erkenning krijgt voor het vrouwenvoetbal, met meisjes die zich volledig aan het voetbal kunnen wijden en kunnen trainen op 'normale' tijdstippen voor topsporters."

"De kloof tussen de Superleague en D2 overbruggen"

Patrick's kijk op zijn jaren bij Sporting is meer dan positief. "Die jaren waren in vele opzichten prachtig en lonend. Wat de niet-sportieve kant betreft, herinner ik me de inspanningen om de meisjes te voorzien van trainingsfaciliteiten die die naam waardig is. Wat de sport betreft, herinner ik me hoe weinig meisjes in het nationale team zaten toen ik aankwam. En als ze er waren, speelden ze niet veel. Dankzij het werk van de speelsters en de staf, en ook dankzij een efficiënte rekrutering, stuurt RSCA vandaag regelmatig tien meisjes naar de nationale ploeg."

Niet iedereen weet het, maar naast het coachen van het eerste team, heeft Patrick Wachel ook de leiding gehad over RSCA Women gedurende deze vijf jaar. Met resultaten die ook met andere teams zijn behaald. "We hadden een team in de vrouwen D2. Maar ik vond dat de kloof tussen de Superleague en de D2 te groot was. Die moest kleiner. Dankzij de grote kern van de Superleague en het talent in D2, werden onze meiden vorig seizoen kampioen in D2. Dus mochten ze dit jaar meedoen met de D1. Helaas kon dit kampioenschap dit seizoen niet worden gespeeld. Maar deze promotie was een grote voldoening voor mij, als regisseur. En ik verzeker u: onze andere twee vrouwenteams hebben enkele goudklompjes om op de voet te volgen."

Voordat hij vertrekt, moet Patrick Wachel RSCA Women naar twee overwinningen leiden: op 23 mei thuis tegen Brugge en op 29 mei in Gent. Veel succes, Patrick !

Lees verder