‘We werken aan een project op lange termijn'

De RSCA Women staan voor belangrijke weken. De competitie in eigen land gaat van start op 27 augustus met de openingswedstrijd tegen Charleroi in het Lotto Park, maar deze week werkt de ploeg van coach Walem eerst de kwalificatiewedstrijden af voor de Champions League. Reden genoeg om de coach al eens aan de tand te voelen.

De spanning bouwt zich al een beetje op, inderdaad”, zegt coach Walem in Kroatië, waar de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League gespeeld worden. “Dit wedstrijdformaat is een beetje onbekend voor ons. We kennen onze tegenstanders in grote lijnen, maar we hebben niet veel precieze informatie. We moeten ons goed voorbereiden.”

Wat zijn onze doelstellingen dit seizoen?

Ik denk dat we twee verschillende doelen moeten stellen. Ten eerste moeten we de A-kern heropbouwen met nieuwe, jongere spelers. We willen 20 meisjes in de groep, met een vijftiental ervaren speelsters en een vijftal jonge speelsters. Dat is een nieuwe uitdaging ten opzichte van vorig jaar. Het is een kans om de jongeren in de club een kans te geven. Ten tweede, moeten we ons proberen te kwalificeren voor de Women's Champion's League.

En in de competitie?

De concurrerende clubs hebben hun elftallen versterkt. De concurrentie zal op een hoger niveau zijn. Er zal niet één team met 25 punten voorsprong de competitie winnen, er zullen 4 à 5 teams strijden om de titel. Maar we hebben natuurlijk de ambitie om als eerste te eindigen.

Hoe houd je de ambitie brandend in een groep die al vier keer op rij kampioen is geworden?

Dat is een uitdaging, maar het Belgische vrouwenvoetbal zit duidelijk in een stijgende lijn. Het is beter voor ons om elke week sterke concurrenten tegen te komen. Het houdt de spelers ambitieus en voedt hun honger om te winnen.

Hoe voelde het om na 11 jaar terug te keren naar RSC Anderlecht?

RSCA gaf me alles in het voetbal. Ik heb altijd iets terug willen doen voor de club. Dit is de tweede keer dat ik terug ben, nadat ik eerder de U21 coachte. Dat was al een zeer positieve ervaring qua samenwerking en resultaten. Nu kom ik terug als coach van de RSCA Women, wat enigszins onverwacht was. Maar ik had een nieuwe uitdaging nodig in de voetbalwereld.

Wat overtuigde je om terug te komen?

Als een van je opleidingsclubs je belt, is het logisch dat je jezelf beschikbaar houdt en luistert. En het verhaal van de club is gewoon zeer interessant. Er is nog veel ruimte voor verbetering: wij willen het vrouwenvoetbal nog geloofwaardiger maken en het verder ontwikkelen.

Dit is je eerste ervaring met het coachen van een vrouwenteam. Is het een andere manier van werken?

Absoluut. Er is een andere manier van denken, een andere intensiteit. Het is een andere mentale en psychologische benadering. Het verruimt ook mijn geest om op deze manier te werken, en dat is positief. Het is een proces dat voor beide partijen interessant is. Het stelt me in staat me te ontwikkelen als coach en als persoon.

Je hebt al meer dan een maand de leiding over het team. Wat is je opgevallen aan deze groep?

De groep presteert altijd goed en is teleurgesteld bij de geringste nederlaag of gelijkspel. Het zit duidelijk in het DNA van dit team om altijd te willen winnen. Dit zijn ook spelers die willen voetballen. Nu moeten we een stap voorwaarts zetten wat betreft intensiteit, mentaliteit en ook de doelen die we onszelf opleggen.

Er waren al een paar mooie doelpunten te bewonderen in de oefenwedstrijden. Wat voor voetbal kunnen we dit seizoen van de RSCA Women verwachten?

Het zal afhangen van de context. Europees voetbal is niet hetzelfde als Belgisch voetbal. Daarom speelden tegen Metz, PSV en Rotterdam in de voorbereiding. In België denk ik dat we moeten combineren en dominant voetballen. Op Europees niveau moet je wat realistischer zijn. En wanneer we realistisch zijn, moeten we niet bang zijn om soms wat cynischer te spelen of vooral georganiseerd te spelen. We moeten onze krachten verstandig gebruiken. Op dit moment zitten we nog in een leerproces.

Hoe verloopt de samenwerking met de staff?

Ik ben deze zomer bij de groep gekomen. Iedereen moet zich wat aanpassen aan elkaar natuurlijk, maar ze hebben me zeer goed ontvangen en de samenwerking is positief. We hebben hetzelfde doel, namelijk het team verbeteren.

Heeft u een boodschap voor de fans van de RSCA Women?

Ik hoop dat de fans ons project zullen begrijpen en ons zullen blijven steunen. We werken aan de toekomst van de club, met meisjes van de club. Ons einddoel moet zijn om Belgisch kampioen te worden, maar we moeten ook de jongeren de tijd geven om te spelen, ook al kost dat misschien wat punten. Dat is een deel van het langetermijnsproject.

Ben je graag bij de openingswedstrijd van de RSCA Women in het Lotto Park op 27 augustus? Hou dan de komende dagen onze website in de gaten voor de ticketverkoop.

Lees verder